Monday, April 30, 2012

Bismillah 5

taip laju2 by Deena Adrina at 11:44 PM
Anda rasa: 
0 komen budak cute
Assalamualaikum my fellow.


Alhamdullilah.. dapat gak malam niy aku update blog, cume kali niy nak share ngan korang sket sbyk tentang fadhilat Bismillah 5. Sebenarnya Bismillah niy ade byk, ade Bismillah 6, Bismillah 7, Bismillah 9 & Bismillah 20. Masing2 ade fadhilat & function tersendiri. Kalau korang amal kan lagi bagus.. InsyaAllah. Amalkan ayat Bismillah 5 niy sebelum & selepas bangun dari tidur, lepas solat atau kalau korang rase takut atau tak sedap hati. Meh kita amalkan Bismillah 5 niy.. ^__^


BISMILLAH 5

1) Bismillahir Rahmanir Rahiim
2) Bismillahish Shaafii
3) Bismillahil Kaafii
4) Bismillahil Mu’aafii
5) Bismillahil ladzhi laa ya dhurru ma’as mihi syai un fil ardhi wala fis sama’i wa huwas samii’un ‘alim
Ertinya:
1) Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
2) Dengan nama Allah Yang Menyembuhkan
3) Dengan nama Allah Yang Mencukupkan
4) Dengan nama Allah Yang Memberikan kesihatan yang baik
5) Dengan nama Allah yang tidak memberi kemudaratan dengan namanya akan sesuatu pun di dunia dan di langit dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui
Fungsi Bismillah 5 macam yg disenarai kt bawah niy:
1. Penawar bisa diri
2. Penawar kepada penyakit bisa-bisa tulang
3. Penawar bisa-bisa badan.
4. Penawar bisa batu merian
5. Untuk mengubat penyakit yang tataw  puncanya.
Cara nak rawat plak korang bole cuba macam kt bawah niy:
Letakkan tangan kat tempat yang sakit tu, then tarik nafas. kemudian bacalah Bismillah 5 ini sebanyak 7 kali. Kemudian tiupkan di tempat yang sakit tu. Lepas tu tiup plak kat atas air. Kalau anggota yang sakit tu ta boleh di sentuh dengan tangan sebab sakit atau sukar utk meletakkannya, letakkan tangan kat bahagian anggota lain dengan ikitikad(penumpuan) bahawa anggota tersebut adalah anggota yang sakit. 
ok, untuk fadhilat2 dye plak:
1. Makbul segala hajat dan cita-cita.
2. Luas rezeki
3. Menang dalam peperangan.
4. Penerang hati.
5. Dijauhkan dari segala penyakit.
6. Dibaca 70 kali tiap-tiap hari, aman dari ancaman raja-raja dan pembesar yang zalim.
7. Dibaca di tempat yang suci nescaya dapat melihat malaikat, jin dan syaitan.
8. Dibaca pada malam Jumaat 20 kali boleh melihat orang di dalam kubur.
9. Aman daripada binatang buas.
10. Air laut menjadi tawar.
11. Terlepas daripada terkena bunuh jika dibaca kepada tubuh badan.
12. Jika ditulis dan dijadikan azimat atau dibaca pada sawah aman daripada ancaman babi, tikus atau burung.
13. Terselamat daripada bahaya musuh dan seteru.
14. Terselamat dari karam di laut. 
15. Jika dibaca pada minyak malam jumaat 3 kali, boleh memudahkan perempuan beranak jika meminumnya. (air selusuh bersalin)
16. Orang yang pekak jika dibaca pada telinganya selama 7 hari nescaya dapat mendengar.
17. Orang gila atau yang dirasuk oleh iblis apabila dibaca ditelinga 3 kali InsyAllah lari iblisnya.
18. Boleh tawarkan segala jenis bisa termasuk bisa sengat binatang seperti lebah, ular dan ikan.
19. Boleh tawarkan segala jenis racun dan santau, seperti yang diperbuat daripada miang rebung, ulat buku mati beragan, hempedu katak dan sebagainya.
20. Terkeluar daripada penjara apabila dibaca bersungguh-sungguh.

Semoga kita sentiasa didalam lindunganNya. Amin

Wednesday, April 25, 2012

gula hati convo..

taip laju2 by Deena Adrina at 2:10 AM
Anda rasa: 
0 komen budak cute

Assalamualaikum fellow.. :)


Gula hati ite da graduate da.. best laa dye, ite ta dpt grad same2 dye pun.. shedeyyy! :'(
yg lagi sedey ta dpt g tgk pn.. hmmm... chian ko deena.. pape pun Tahniah Dee !! 

bunga pinjam.. oloooo, ite ta bg awak munge erk.

eheem. future husb & future in law.. gagaga

untung laaa.. Tahniah korang! :)

senyuman bangga... ^____^

Saturday, April 14, 2012

my dream bedroom

taip laju2 by Deena Adrina at 6:30 PM
Anda rasa: 
0 komen budak cute

Assalamualaikum ..

Aqu suka kan benda2 chomel & cool, ta kira benda tu ape pun janji chomel & menarik di mata aqu, pasti aqu akan tergila2 kan & rase na beli terus. Termasuklah about decoration for bedroom & my future house. InsyaAllah .. Aqu akan decorate sendiri taste mcam mane yg aqu na, dan pasti kan kemas, selesa & chomel!! ^_^ Sekarang niy aqu tengah dok pikir2 dan deco future bilik aqu niy macam mne erk, idea tu da ade. tapi idea tu byk sgt, tataw na choose yg mne da.. Actually, kalau na bilik tu mesti ade rumah dulu an, tp rumah pun blom siap ag canner?? aqu yg excited lebih plak, abah kate dalam tahun depan maybe siap. hmmm.. lambat lagi laa na dok bilik baru. cepat laa abah siap an rumah baru kite.. (ok, cukup..)

mase aqu tgh boring2 someday tu, aqu try laa search idea deco niy .. some of that adalah niy .. korang rase mane erk ?? 
 I Love purple much ! ini mungkin akan ada kt 1 sudut lam bilik aqu nanti.

sweet kan, gugurl sgt .

yg niy ringkas & simple. Tetap kemas. 

Love this also. ad miaow kt situ :)

sgt chomel yg ini, tp aq sedar aqu da tua :(

lau uma aqu ade loteng, aqu na wat mcm niy la. Huu

ok, yg niy bukan bilik ye. Ini ruang lepak aqu kt depan bilik. Abah! along nak ade niy nanti. ngee

Haa.. niy lagi lari dari entry. HUHU.. rumah aqu nanti aqu na dapur mcm niy.
I love this colour for my kitchen.

Semua chomel2 kan, deco dye pun sgt simple tp sweet je. bile laa na ade mcm niy (da start berangan). Nak jugak yg mcm niy.. ta kira, ta kira! (erk! gedik). Anyone ade na sponsor for me ?? HUHU.. please ... **mate bersinar2**

ok.. Tataa ^_^ (gitu jew an)







Wednesday, April 11, 2012

Teluk Kalong Beach

taip laju2 by Deena Adrina at 7:36 PM
Anda rasa: 
0 komen budak cute
Assalamualaikum ..

Hari jumaat last week aqu blik kemamang lagiii .. dan keesokkan hari nye terus p pantai, pantai apa?? pantai Teluk kalong .. sgt tenang, cantik, bersih & cool je pantai neh.. si mieza my housemate laa na pergi pantai sgt, sampai paksa aqu blik kemaman semata2 na soh bawak p pantai .. :) na tgk gambar nye.... ok! angakat tgn laju2 dulu sbyk 10x.. ngeee .. dok kt pantai syok mkn kopok leko goreng, rojak.. pergh!

jum ikut kami dari belakang meh :)


jum layan gambar gambar2 kami..


sebelum tu posing laa dulu an da camera pggil.. :)



nampak ta kami excited kt pantai

 2 kali excited ^_^

eh! jumpe remis laa..

da penat men air da niy, smbung mkn plak.

nini posing, aqu sibuk na mkn rojak.

na bawak pulang batu niy, tp berat laa pulak.

ok, na tutup entry da .. say tata kt nini & mieza.

begitu lah kami di pantai aritu.. HUHU .. da lame ta g pantai jd g2 la an.. niy ta g yg kt byk2 batu ag, bole smpai ke laut terus .. :) bile plak laa dpt g pantai lagi, sbb td dpt brite dekat acheh ad gegaran gempa bumi 8.9 scale Richter .. kuat tu .. kt kL pun terasa gegaran jgak.. harap korg semua jangan gi pantai taw. Air laut pun ta ke tengah kemungkinan tsunami kot. so, same2 lah berdoa utk rakyat Malaysia & Acheh dilindungi dari sebarang bencana. Amin.

Tataaa :)

Tuesday, April 10, 2012

hari kedua i'm here..

taip laju2 by Deena Adrina at 6:13 PM
Anda rasa: 
0 komen budak cute

Assalamualaikum .

Hari ke-2 aqu mencatitkan sedikit catatan di belog ini .. tp no idea laa pule, HAHA.

Bissmillahirahmanirahim ..
harini aq taley men2 da, taley leka2 daa.. kena FOCUS ! Focus untuk apa ?? haa.. niy na citer. Aqu telah diberi 2 assignment yg perlu disiapkan sehingga khamis niy, submittion date is ari Jumaat. Ok, aqu taley mengeluh, nanti ta berkat plak, kang dpt mark siput kang aqu gak yg susah. Nak taknak kene start buat jgak laa arini supaya nanti aqu ta kelm kelibut smpai urat tercabut ye adik2 .. ^_^

td pas abes jew class terus p settle kan hal convo my D.. na convo da dye, congrats dear! kite da amek da robe awak, size M (muat2).. HEHE.. tutttttt !! maafkan saye, iklan jap. kepale niy rase denyut2 laa plak. mate pun rase gatai2 je.. rase ape niy erk?? ooo...rase na tidow.. ok2, saya p tidow jap taw, b4 magrib nanti saya bangun.. HUHU..


Tataaa.. Titiii.. Tutuu

salam kenal

taip laju2 by Deena Adrina at 6:13 PM
Anda rasa: 
0 komen budak cute
Bismillahirahmanirahim..
Assalamuaaikum..

Hello blogers ! Say salam to me .. ^_^
Saye hanyalah hamba Allah yg masih baru na belajar tentang beloging2 niy .. (sila tunjuk ajar ye)
 Kenal kan.... saya Deena @ Adrina .. kat bawah niy saye laa..

Tadaaaa !!

Saya masih manis 22 tahun taw .. (ta tua sgt kan) .. anak jati Terengganu lagi ^_^
actually, saye anak sulong dari 9 orang adik beradik sedarah sedaging seacuan serahim..
tengah setadi lagi ta habeh2 kt KLMU .. InsyaAllah bulan 5 nanti da bole p praktikal da.. wah! sonok3 !
na taw details lagi about me ?? alaaa.... next time laa, da ngantok da, sok class pagi. Ngantok sudaa..
T kite cter2 lagi okeh! Tataaa..
Assalamualaikum ..

p/s: jangan lupe bace doa b4 tidow taw. ^_^

Kembali ..

taip laju2 by Deena Adrina at 6:12 PM
Anda rasa: 
0 komen budak cute
Alhamdulillah ..
Akhirnya aq active blik belog aq niy lepas brape kali delete n buat baru lg .. HUHU..
so... bila da start active blik niy, mula laa misi utk men'COMEL'kan belog.. ngee ^_^
na tambah itu na buang ini.. soooooo..... lets begin ... weeeeeHUUUU !!
 

The corner of Deena | icesejuk.blogspot.com